EN ÇOK YAPILAN 5 HATA

Merhaba Dostlar, Yatırıma yeni başlayanların genel olarak yaptığı 5 önemli hatayı başlıklar halinde sıralayalım, ve üzerine konuşalım istedim.

1. Hedef belirlememek

2.Sürekli tüyo aramak(3 günde zengin olma düşüncesi)

3.Plan yapmamak

4. Ani kararlar almak,Panik yapmak

5.Araştırma ve bilgi eksikliği

Genel olarak bu 5 madde en çok yapılan hatalar, şimdi bu hataları minimuma indirmek için neler yapabiliriz ?

1 Hedeflerini Belirle

Hedeflerinizi belirlediğiniz sürece sonuca daha sağlam adımlarla  ilerlersiniz. Hedefi olamayan bir yatırımcının borsada başarılı olması çok zor.  Borsa yatırımına 0 dan başlayan birisi öncelikle hem maddi hem manevi olarak hedeflerini belirlemeli.

Hedeflerine Odaklan

Maddi hedeflere örnek verecek olursak 6 aylık ve 1 senelik yatırım hedeflerinizi belirleyin. Hedefleriniz gerçekçi olsun ne sizi zorlasin nede sizi rahat olmaya teşvik etsin.

Manevi hedefleriniz ise borsa hakkında ilk 6 ay içerisinde en az 3 kitap okumak olarak belirlenebilir. İnternet üzerinden borsa ve yatırım üzerine pdf olarak bir çok kitaba ücretsiz ulaşabilirsiniz. Örnek olarak aşağıda 3 kitabıda ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

2 Kısa sürede zengin olma hayali kurma

Biri yada birileri size,Borsa kumardır diyorsa  emin olun, o kişi yada kişiler borsa ya girip, tüyo aldığını sandıkları yada kulaktan kulağa dolaşan  hisseye para yatırarak 3 günde zengin olma hayali kurdular, ve tüm paralarını o hissede kaybettiler. Borsa 3 günde zengin olma yeri değildir, bu hayal ile borsaya girerseniz 3 günde 30 yıllık hayallerinizi yıkarlar,siz ise en son anakadar bunun farkına bile varamazsınız. Bu hayali bir kenara bırakarak gerçekçi olun, 3 günde değil ama 3 yada 5 yılda akıllı yatırımlar yaparak zenginliğe giden yolun temelerini atmış olursunuz. Doğru şirket seçimleri ile hatırı sayılır paralara ulaşma şansınız çok fazla. Yeterki kısa yoldan zengin olma hayali kurmayın.

Bedava Peynir,Fare Kapanında Olur!!

3 Planlı ol

Borsada planınız hatta planlarınız yok ise geçmiş olsun, ilk baştan kaybedenler kulübüne  adınızı yazdırdınız demektir.Planlarınız sizi ayakta tutacak olan en önemli etkendir. Alımlarınızı haftalık olarakmı aylık olarakmı yapacağınızı  hangi şirketlere ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini hatta alış yapacağınız fiyat aralıklarını bile plan dahilinde yapmalısınız, elbette borsa gibi hareketli ve oynak bir alanda,Planlarınız saat gibi işleyecek diye bir durum söz konusu değil, ama kafanızda oluşturduğunuz planlar sizi sert yükseliş ve sert düşüşlerde soğuk kanlı kalmanızı sağlar. Bir plan dahilinde oluşturacağınız portföyü takip etmeniz ve o portfoye hakim olmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Borsa da her zaman sert düşüşler güzel alım fırsatı olarak görülür, bu gibi fırsatları kaçırmamak adına, aylık yatırıma ayıracağnız tutarın %15 ni yedek akçe olarak nakitte bekletin, inanın yedek akceniz her daim hazır beklerse düşüşlerde ederinden ucuza aldığınız hisseler size güzel kârlar elde ettirebilir. Bu yüzden tavsiye olarak her ay yatırıma ayırdığınız tutarın %85 ile hisse alımı %15 ni ise yedek akçe olarak ayırmanızı öneririm.

Plan zamanı

4 Ani kararlar verme, panik ile işlem yapma

Planlarınızın önemi en çok burda ortaya çıkacak, borsadaki sert düşüşler yatırım yaptığınız hissede bir anda %5 %10 zarar yazmanıza neden olabilir, borsaya yeni girenlerin bir çoğu bu sert düşüşlerde parasının tamamını kaybedeceğini düşünerek, zararın neresinden dönersek kardır hesabı ile panik satışları yapıyor, hele birde birinden tüyo aldığını sanıp speak dediğimiz bir hisseye girdi ise geçmiş olsun. Borsada sert düşüşler ve sert çıkışlar olacaktır, sert düşüşleri fırsat olarak görenler ellerinde olan yedek akçeler ile alım yaparak, bir kaç gün yada bir kaç hafta sonra güzel kâra geçebiliyor, tabi bunu sabırlı ve psikolojisini iyi yönetebilecek olanlar başarıyor. Peki sert düşüş de soğuk kanlı olarak ucuzdan aldığınız hisselerden kâr gördüğünüzde ne yapacaksınız? İşte burada iki faktör devreye giriyor, borsadan al sat yaparakmı para kazanacaksınız yoksa uzun vade yatırımı mı yapacaksınız, alsat yaparak günü kurtarabilir belkide güzel kâr lar elde edebilirsiniz ancak uzun vade yatırımcısı olursanız günü değil geleceğinizi kurtarırsınız. Zararda nasıl bekliyorsak kârda da beklemesini bilirsek inanın çok güzel kazançlar elde edersiniz. Tabi bu uzun vade hisseleriniz için geçerli. Kısa vade hisselerinizde kâr realizayonu yapıp ana paranızı çekerek, kazanılan kâr ile bir sürede daha aynı hissede devam edebilir olası kâr oranınızı artırabilirsiniz. Bunların hepsi zamanla olacak elbette, 3.sırada bahsettiğimiz plan olayına sadık kalırsanız, ani karar alarak panik satışları yapmanızı minimuma indirirsiniz emin olun.

5 Eğitim ve bilgi eksikliğini geliştir

Keşke herkes borsa eğitimi alarak yatırıma başlasa demek isteyeceğim ancak, hayatın gerçekleri o kadar toz pembe değil:) Borsada eğitimli olmak çok büyük avantaj tabiki, finansal okur yazarliğımız ne kadar gelişirse inanın sadece borsa da değil günlük hayatımızdaki bir çok gereksiz  harcamalardan bile vazgeçerek kazanç elde edebiliriz. En basitinden bir cep telefonu alırken 3 5 tane modelin özelliklerini karşılaştırıyoruz hangisi işimizi  görür hangisini alırsak daha kârlı oluruz, işte aynen bu şekilde alacağımız şirket hissesini de araştırma yapmalıyız. Araştırma yaparak hem öğrenecek hemde şirketlere daha çok hakim olacağız, bildiğiniz bir şirketemi ortak olursunuz yoksa, hiç bilginiz olmayan ne olduğu belli olmayan bir şirkete para ödeyip ortak olursunuz? Tabiki bildiğiniz ve güvendiğiniz şirkete para bağlar ve ortak olursunuz. Bu sebeple bilginizi geliştirmek için YouTube da dizi izlemek yerine günde sadece 2 tane güvenilir borsa hakkında bilgi veren video izlerseniz emin olun 6 ay sonra bir çok kararı kendiniz verebilecek seviyeye gelirsiniz. Unutmayın borsada birileri kazanırken birileri kaybedecek. Sende kazananlardan olmak istiyorsan ilk önce bu 5 kuralı iyi ezberleyeceksin. elbette kayıplar olacak kimse borsada sürekli kazanamaz, sürekli kazanıyorum diyenden uzak duracaksın. Ne kadar bilgili olursan minimum zarar maksimum kazanç ile borsa sayesinde hayalini kurduğun bir çok şeye sahip olabilirsin yeterki sabırlı ol ve kendine en az 3 sene ver, 3 sene sonrası şirketlerin zaten seni büyütmeye başlamış olacak. Bol kazançlı yatırımlar.

11 yorum

  1. I have read your article carefully and I agree with you very much. So, do you allow me to do this? I want to share your article link to my website: gate io

  2. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  3. Very well written story. It will be helpful to anybody who employess it, including myself. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

  4. My spouse and i were now glad that Jordan managed to finish off his inquiry through the entire ideas he obtained through your web site. It’s not at all simplistic to just choose to be freely giving hints that others might have been making money from. We really remember we have the writer to be grateful to because of that. The specific illustrations you’ve made, the simple blog menu, the relationships you assist to instill – it’s all excellent, and it is aiding our son and the family believe that that matter is awesome, which is particularly pressing. Thank you for everything!

  5. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  6. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  7. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir